loading

Loading, please wait...

Kungsleden 2: Vakkotavare-Kebnekaise-Nikkaluokta juli 2007 del 2

24 juliTopptur 24 km, +1620 m -200 mMolnen kommer allt närmare när vi går upp längs Kitteldalen. Vi tar oss sakta upp i all stenen och finner stigen upp i passet. Allt gråare och av och till regn, men det är bara att kämpa på. Vi är inte ensamma på den långa vägen, västra leden. Mäktiga omgivningar även om sikten inte är så bra. Därefter upp på Vierranvarri 1711 möh och där får vi lite luckor i molntäcket men sen kommer regnet. Tolpagorni 1662 möh på andra sidan. Nedåt mot Kaffedalen 200 höjdmeter. Sen bär det uppåt igen, en lång seg stenig backe, men till slut efter stugorna planar det ut och där borta ligger en skimrande vit topp ensam i stenen. Märkligt ser det ut och konstig känsla, snart är vi där. Men kan man gå uppför en brant glaciär?

Jo det går, steg för steg så är vi där. 24 juli 2007 ca kl 17 når vi toppen, vi är ensamma däruppe i molnen, i någon enstaka glipa anar man bråddjupen runt omkring. Vi kom upp!

Nedkomna från själva Sydtoppen, vi klarade det men vägen hem är lång.

Först toppstugan och Kaffedalen, sedan upp på Vierranvarri där det är bättre utsikt ett tag. Mat och byte till torra kläder, så var det toppens ynklighet på en stor stenhög från 1711 möh. Låga moln.

Ner från Vierranvarri till passet, man ser Tolpagorni tv och Singitjåkka th, däremellan bråddjup. Nerför den svåra sluttningen till passet och ner i Kitteldalen. Snart midnatt och en lång dags färd till toppen är avklarad. I mitten skymtar Kaipak med fjällstationen bakom, ca 16 tim tog det med Evas balanssvårigheter.

25 och 26 juli vilodagar, regnigt men små eftermiddagsturer. 

Jättegrytfältet vid Kittelbäcken besöks, det blir spännande omgivningar med de låga molnen som far omkring. Fjällsyra och mjölkört.

27 juli Tarfaladalen 16 km +-480 mBättre väder idag och utvilade vill vi se topparna från den vilda sidan. Tarfalajokken forsar fram med glaciärvatten. Tarfaladalen, skönheten går varken att beskriva eller ge rättvisa på bild. Härifrån är Kebnekaise imponerande, med båda topparna och Storglaciären. Trevlig vandring. Fjällsmörblomma och fjällnörel.Tarfalasjön och Tarfalastugorna 1180 möh. Glaciären ovan Tarfalasjön, isranunkel och mossljung. 

Paus i Tarfaladalen, utsikt från Tarfalajokken mot Singitjåkka, Tolpagorni mfl.

28 juli Kebnekaise-Nikkaluokta 19 km -220 mVi gick hela sträckan denna gång, en sista titt från fjällstationens frukostfönster.

Dags att ta farväl av fjällvärlden, hoppas vi kommer tillbaka.