loading

Loading, please wait...

22 nov 2014, Kibale National Park

Det har varit en strulig dag och vi kommer försent till Kibale, så det blir till att byta till treckingutstyrsel vid bilarna så vi hinner innan mörkret. Ingen riktig uppladdning inför vår nästa stora uppgift, schimpanser, våra närmsta släktingar. Men det ska väl gå av bara farten, jo det var just så det blev. Vi hörde några fåglar på den väl timmeslånga promenaden in i skogen, jag såg några fjärilar, men vi skyndade på. Inte särskilt ansträngande dock. Än. Men sen vi väl hittat vår schimpansgrupp blev det jakt uppför och nedför sluttningarna. De var inte lika lugna minsann som gorillorna. Inte så att de kände sig jagade utan det var bara vi som inte hann med i svängarna. Vet inte hur många de var egentligen.

Vanlig schimpans är Pan troglodytes men sen finns det olika geografiska (?) underarter och jag tror det här är den östliga, Pan troglodytes schweinfurthii. Dom äter idag på en svampliknande frukt, några svingar sig i träden, alfahannen ser vi bara där. Men det är svårt att se dem högt däruppe. Till slut efter att ha följt några av dem i terrängen nästan en timme (många av oss är helt färdiga) får vi 10 min av lugnare observation. Lyckligtvis i en glänta, nu gäller det att samla sig för att fota och kunna ta in mötet. Det är schimpanser i olika åldrar, en har färska skador på en arm. Det är förflyttningar mestadels även nu men inom ett mindre område. En står upp när han äter. Man kan se hur de använder sina händer och att tummen är motsatt, men den var ganska smal. Sen gällde det att ta sig hem innan det blev mörkt, men det gick bra.

Fritt från Wikipedia: Kibale National Park is a national park in South Uganda protecting moist evergreen rain forest. It is 766 km2 in size and is located between 1100 and 1600 meters in elevation. Despite encompassing primarily moist evergreen forest, it contains a diverse array of landscapes. Kibale is one of the last remaining expanses to contain both lowland and montane forests. In East Africa, it sustains the last significant expanse of pre-montane forest. The park was gazetted in 1932 and formally established in 1993 to protect a large area of forest previously managed as a logged Forest Reserve. The park forms a continuous forest with Queen Elizabeth National Park. This adjoining of the parks creates a 180 km (111 mi.) wildlife corridor. It is an important eco-tourism and safari destination, popular for its population of habituated chimpanzees and 12 other species of primates.

Östschimpans, Pan troglodytes schweinfurthii, i Centralafrika, Sudan, Kongo Kinshasa, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, och Zambia. I vilt tillstånd väger en vuxen schimpans cirka 40–65 kg. Hanar kan bli upp till cirka 160 cm långa, och honor upp till cirka 130 cm. Huvudsakligen täcks kroppen av grovt, svart hår, med undantag för ansikte, fingrar, tår, handflator och fotsulor. Schimpansens tummar är motställbara, precis som på människan, men även stortårna fungerar på samma sätt och medger precisionsgrepp.